Hjerneføde · Tabu

Tanker om antidepressiva

Det er mange usannheter der ute om depresjon, og ideen om at folk bare tar «lykkepiller» i stedet for å jobbe med seg selv dukker stadig opp i kronikker og ikke minst kommentarfelt (!). Jeg vil først understreke at jeg bare kan snakke for meg selv, ut fra min erfaring – men min erfaring er også at jeg ikke er alene i å gå gjennom det jeg har gått gjennom, det jeg fortsatt går gjennom.

Antidepressiva handler ikke om en quick fix. Antidepressiva handler ikke om at folk ikke gidder å gjøre jobben selv. Antidepressiva er tabletter som påvirker kjemien i hjernen vår, og kjemien i hjernen er med på å styre mye i kroppen vår, blant annet hvordan vi føler oss og hvordan vi tenker. Dette er fakta.

dep.jpg

For meg har antidepressiva vært en livbøye. Man svømmer og svømmer, jobber så hardt man kan for å komme frem, men det er ikke land i sikte. Man trenger hjelp. Depresjon er en sykdom, med reelle fysiske og psykiske endringer – det er ikke at man bare er «litt nedfor». De vonde tankene er ikke bare årsak, men også symptomer, på det som skjer. Når man sliter, prøver man som best man kan å stilne disse vonde tankene, å argumentere mot dem, å snu dem. Men det er vanskelig, utmattende. Å kjempe mot mitt eget hode er den tøffeste, vondeste kampen jeg noensinne har vært gjennom. Det er helt forferdelig. Man kjemper, kjemper, kjemper, men dagene blir en endeløs rekke av kamper, og man blir utslitt, motløs, mister håper og troen. Det blir ikke tid, mulighet, rom for noe annet. Det blir altoppslukende, det tar over hele deg og livet ditt. Det er dette det vil si å ha en depresjon.

depr

Antidepressiva kan hjelpe, ved å stabilisere og påvirke kjemien i hjernen. Det er ingen løsning i seg selv, men det kan løfte en person nok til at personen kan klare å løfte seg selv. Når man er lengst nede, så trenger man hjelp. Ingen klarer alt alene. Depresjon er en indre kamp, en kamp man kjemper mot seg selv og sitt eget hode og kropp. Alt som kan hjelpe er utrolig viktig for en som har det så vanskelig.

Det med medisiner har vært vanskelig for meg personlig. Jeg reagerer ganske mye på endringer i medisiner og det å trappe opp eller ned på en dose har gitt meg store bivirkninger. Men det har også hjulpet meg enormt. Det har reddet meg.

Det har virkelig vært en livbøye, den lille ekstra støtten og hjelpen, som gjør at man klarer å svømme videre mot land. Det lille pushet, som gjør at man klarer å vinne neste kamp – også en til – også en til – før man sakte men sikkert snur situasjonen rundt. Det lille løftet, som gjør at man klarer å hjelpe seg selv. Ikke undervurder dette.

Depresjon er ikke noe man kan fikse med en pille. Det er en sykdom som manifesterer seg ved å ta fra deg livsglede og følelser. Det er mye som kan hjelpe på en depresjon, men når man er på de verste stedene, er kun det å eksistere vanskelig og smertefullt. Noen skader seg selv for å få en pause fra den indre smerten. Noen tar livet sitt fordi de ikke orker mer. Depresjon er en mørk sykdom som tar fra oss det som gjør oss til mennesker – følelser, håp, vilje, tro, kraft. Depresjon tar fra oss viljen til å leve. Ønsket, om å leve. Tankene blir en manifestasjon av sykdommen, og det er enormt utmattende å kjempe mot egne tanker og følelser dag ut og dag inn. Det blir en bør så tung å bære at det virker uoverkommelig.

Alt som kan hjelpe i denne kampen, er verdt et forsøk. For noen kan antidepressiva lette litt, få deg litt opp så man har en mulighet til å hjelpe seg selv. For noen kan gode ord fra noen rundt hjelpe, gi litt håp, nok håp til at man klarer en kamp til. Det som funker for en funker ikke for alle, og mange trenger all den drahjelp man kan få. Det handler ikke om å gi opp, det handler om at selve definisjonen på en depresjon er at man mister livsmotet. Og alt som kan hjelpe på dette, er verdt å prøve.

darknight

Mange kjemper en kamp man ikke vet noen ting om. Det er skamfullt å trenge hjelp på denne måten. Ikke legg sten til byrden, ved å snakke ned om metoder som kan gi noen hjelp. Ikke anklag andre for å gå etter raske løsninger, det viser bare at du ikke forstår hva de går gjennom. Deprimerte lever i en mørk, tung hverdag.
De fortjener all den hjelp de kan få.

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s